Kdo chce být profík ve svém oboru, musí se neustále vzdělávat a doplňovat své znalosti. Studenti SOU a SOŠ SČMSD na ulici Přímětická se na svou budoucí profesní dráhu pečlivě připravují a již teď si školní výuku zpestřují tematickými kurzy a semináři. V měsíci červnu absolvovali žáci oboru Hotelnictví a turismus hned tři přednášky o současných trendech v gastronomii.
Tajemství správného menu vyzradil 1. června 2015 žákům 3. ročníku mistr kuchař Radek Tesař. Přednáška na téma Management organizace a controlling v systému TQMP byla zaměřena na sestavení jídelního lístku, aby byl pro hosta zajímavý a poutavý. Nejdůležitější je, aby jídelní lístek odrážel jak klasická jídla, tak pokrmy s prvky moderní gastronomie. Host musí získat pocit, že pokrmy jsou sestavovány a s láskou připravovány právě pro něj! A kuchař musí svým výrobkům věřit, být na ně hrdý.
Přednášku Poznáváme pečivo v podání Ing. Lucie Rouchalové si o deset dní později se zájmem vyslechli žáci 2. ročníku. Seznámili se s výrobní technologií a rozdělením pečiva, na závěr se naučili pečivo senzoricky hodnotit. Získali i informace o tom, jak pečivo posuzuje inspektor jakosti. Dozvěděli se, že pečivo v obchodech je vysoké kvality, jen se nedoporučuje to rozpékané. Součástí přednášky byla i degustace různých druhů chleba a běžného pečiva.
A následující den se konala přednáška poslední. Žáci 1. ročníku už od tohoto dne vědí, jak se zdravě stravovat. V průběhu přednášky s názvem Zdravý životní styl představila výživová poradkyně Bc. Renata Balíková základní živiny nezbytně nutné pro správné fungování lidského organismu. Žáci provedli analýzu stávajícího jídelníčku i návrh nového dle zásad zdravé výživy. Pochopili, jak důležitá je snídaně, která by měla tvořit cca 25% denního příjmu potravin. Víte, jaké potraviny jsou ke snídani vhodné? Třeba ovesné kaše s ovocem a semínky, sypané müsli (zapékané či slazené není vhodné), celozrnný chléb či pečivo se sýrem, libovou šunkou, tvarohovou pomazánkou nebo vejcem. Na snídaňový stůl naopak nepatří bílé pečivo, klobásy, párky, míchaná vajíčka, salámy a tučné pomazánky, ale ani cornflakes, zapékané müsli, müsli s obsahem tuku a cukru či cereální sladké kuličky.
Nadstavbové přednášky a kurzy jsou mimo běžnou výuku na Přímce velmi časté a postupně se stávají nedílnou součástí vzdělávacího programu téměř všech oborů. Tyto přednášky byly do vzdělávací nabídky oboru Hotelnictví a turismus zařazeny nově, a to zejména díky účasti školy v projektu POSPOLU – podpora spolupráce škol a firem. Projekt si dal za cíl připravit absolventy přímo podle požadavků a potřeb firmy – sociálního partnera školy. A právě díky úzké spolupráci se sociálními partnery a diskuzi, kterou se školou vedou, zařazujeme do harmonogramu současné a moderní gastronomické trendy, po kterých je poptávka.
Bc. Renata Balíková – vedoucí oboru Hotelnictví a turismus, Mgr. Lucie Pláňková – koordinátorka projektu POSPOLU