Kdo zhojí naše duše hladovějící? Kuchař s bílou čepicí …

admin01Proč studovat na přímce

Kdo zhojí naše duše hladovějící? Kuchař s bílou čepicí …

Pojď studovat na Přímku. Staň se součástí oboru Kuchař-číšník. Využij všeho, co nabízíme. A pak sklízej úspěchy!

Vítej ve světě SOU a SOŠ SČMSD, Znojmo, s.r.o. Představujeme ti obor, v němž vždycky najdeš uplatnění. 

Tříletý učební obor Kuchař-číšník je ve škole, která je zaměřena na gastronomické obory a služby, jedním z nejsilnějších a nejžádanějších. Má zde dlouhou tradici a to se počítá! Za zhruba šedesát let existence škola vychovala několik generací odborníků, skvělých kuchařů i číšníků. A to je jeden z důvodů, proč studovat tento obor právě v naší škole!

VYUŽIJ VŠEHO, CO NABÍZÍME

  • výuku povedou odborníci z oblasti gastronomie
  • odbornou praxi budeš vykonávat v moderně vybavených prostorách školy v učebnách technologie a stolničení nebo u partnerských provozů nejen ve Znojmě a okolí, ale i v Praze či v zahraničí
  • vydělej si během učení na placených odborných praxích, buď součástí týmu, který organizuje rauty i catering služby pro firmy nejen Znojemska
  • k regeneraci smyslů můžeš využít školní bar, restauraci či kantýnu, k regeneraci těla jsou pro tebe i v odpoledních hodinách připraveny tělocvična i školní posilovna
  • jako jedna z mála škol máme školní bar, kde se seznámíš s kavárenskou obsluhou, naučíš se pracovat s profi kávovarem, abys uspěl v oblasti kavárenství – kavárny s dobrou kávou a dobře našlehaným mlékem jsou trendem
  • zkušenosti načerpáš od mistrů v hotelích Premium, Savannah, Katerina, Lahofer, Vinice Hnanice, Znovín Šatov, kam se podíváš hned první dny studia v rámci adaptačního kurzu
  • oceníš pestrou nabídku kurzů, jež můžeš absolvovat – kadet sommelier, barmanský kurz, studená kuchyně, základní kurz carvingu, sushi, baristický kurz
  • díky programu Erasmus+ můžeš vycestovat a získávat také nové zkušenosti na zahraničních stážích, poznat můžeš Tenerife, Norsko, Finsko, Estonsko…
  • výučním listem to nekončí, máš možnost pokračovat na nástavbovém studiu a získat maturitu

PŘIPOMEŇ SI PROPAGAČNÍ AKCE, JICHŽ SES ÚČASTNIL. NÁZORY ÚČASTNÍKŮ DOKRESLÍ, JAK SE NÁŠ OBOR PREZENTUJE. A PŘÍŠTÍ ROK UŽ I TY MŮŽEŠ STÁT NA STRANĚ AKTÉRŮ

  • DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ V MIROSLAVI

„Vaši kuchaři pro nás připravili výborné hamburgery. Celkově dobré jídlo a drinky.“

  • BURZA STŘEDNÍCH ŠKOL PRO ZNOJMO A OKOLÍ

Máte bod za to, jaké tu byly dobroty, které vaši kuchaři připravili. Jakmile jsem ucítil vůni, už mě žádné jiné školy nezajímaly. Muffiny se vám moc povedly. A vaše moučníky, cappuccina a espressa oceňovali učitelé všech škol, co tam ten den byli. Konkurence v tu chvíli šla stranou, tak to je pro vás druhý bod!“

  • DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ NA PŘÍMCE

„Vůně mě přilákala na 3. patro školy, kde bylo plno! Probíhala zrovna soutěž, bylo to jak v televizní MasterChef. Tady to nazvali Svačinka na Přímce. Průvodci nám řekli, že ji organizuje, paní Dřevojanová, pod jejímž vedením vyhrál žák školy celostátní kolo. To svědčí o tom, že kuchařinu musí mít v srdíčku.“

  • ŘEMESLO MÁ BUDOUCNOST – TRADIČNÍ ŠKOLNÍ AKCE, KDY K NÁM PŘIJEDOU ŽÁCI ZÁKLADNÍCH ŠKOL A VYZKOUŠÍ SI OBORY NA VLASTNÍ KŮŽI

„Vyzkoušeli jsme si opravdu vše, co toto řemeslo obnáší – od zakládání stolů, skládání ubrousků, vykrajování pečiva, přes přípravu pomazánek na kanapky, flambování palačinek, až po míchání koktejlů. Být barmanem, to je asi to, co mě nejvíc uchvátilo! Zpestřením bylo i házení lahví, tzv. free style. Ale nejskvěleji chutnaly vlastnoručně naservírované minihamburgery!“

  • VÁNOČNÍ VÝSTAVA NA PŘÍMCE
  • Naučila jsem se skládat ubrousky do tvaru stromečku a rybičky. Inspirovala jsem se, jak připravit slavnostní tabuli s vánoční tematikou. A vidíte dceru?  Esterka si odnáší vlastnoručně nazdobené perníčky. Chce být také kuchařkou, v pěti letech má jasno.“
  • NABÍDKY PRAKTICKÝCH DOVEDNOSTÍ ŽÁKŮ PRO ŽÁKY ZÁKLADNÍCH ŠKOL – JEZDÍME ZA NIMI PŘÍMO DO JEJICH ŠKOLY
  • Kvitujeme, že k nám jezdíte pravidelně. Žáci si prakticky vyzkoušeli namíchat koktejly. To zaujalo spíš kluky. Holky chválily recept na lehký salát a hlavně obdivovaly servis pokrmů.“

ÚSPĚCHŮ MAJÍ NAŠI ŽÁCI NESPOČET. TITULKY NAPOVÍ. VÍC SI NAJDI NA WEBU NAŠÍ ŠKOLY – JE PLNÝ ČLÁNKŮ…

  • Zlato, bronz, bronz. 2017, 2018, 2019. Za poslední tři roky žáci ze SOU a SOŠ SČMSD, Znojmo, s.r.o. na nejvyšších příčkách celostátní soutěže! Takovýto úspěch, aby tři roky za sebou měli žáka na příčkách nejvyšších, se nepodařil žádné jiné přihlášené škole. Celostátní gastronomická soutěž Svačina roku s Rio Mare. Třetí místo v 7. ročníku si vybojoval Lukáš Záruba ze SOU a SOŠ SČMSD, Znojmo, s.r.o.
  • celostátní cukrářské soutěži uspěla studentka ze znojemské Přímky. Její perníkový kolotoč zaujal odbornou porotu natolik, že si domů dovezla bronzovou medaili
  • Státní recepce v Budapešti opět pod taktovkou znojemské Přímky. Kvalitní gastronomické služby studentů ze střední odborné školy na Přímětické ulici ve Znojmě jsou žádané i v zahraničí.
  • Studenti z Přímětické na rezidenci velvyslanectví ČR v Haagu. Žáci gastronomických oborů ze znojemské Přímky mají ve světě dobré jméno. Proto si je opakovaně žádají také na různých ambasádách po celé Evropě. Opět byli vyzváni k zajištění příprav a obsluhy státní recepce u příležitostí Dnů české státnosti na rezidenci velvyslanectví ČR v Haagu. Chystali nabídkové rautové stoly. Zajišťovali přivítání hostů v podobě welcome drinku a servis po celou dobu konání státní recepce.
  • Thajská velvyslankyně vařila se studenty na znojemské Přímce.  Díky jazykové vybavenosti žáků nebylo téměř zapotřebí překladatelských služeb. Angličtinou vládli bravurně.

Věříme, že už neváháš, který obor je ten tvůj! Kuchaři i číšníci patří k nejvyhledávanějším povoláním současnosti!

Kuchař je umělec a psycholog a stratég…, má v rukou argumenty, které přesvědčí… Kuchař s bílou čepicí!

Bc. Jan Bartušek, Mgr. Michaela Bednaříková, Petra Čapounová, Jarmila Dřevojanová, Bc. Dagmar Hudečková, Ing. Klára Němcová,

učitelé odborných předmětů oboru Kuchař-číšník, SOU a SOŠ SČMSD, Znojmo, s.r.o.

Mgr. Ludmila Karpíšková, výchovná poradkyně