Prezentace praktických dovedností tentokrát přímo v odborné učebně stolničení. V hlavní roli opět žáci oboru Kuchař-číšník SOU a SOŠ SČMSD Znojmo, s.r.o., pod jejich taktovkou šejkrovali mladší spolužáci ze ZŠ Prokopa Diviše Přímětice.
„Jak na to? Třepeme energicky a rychle 8-15 sekund, šejkr držíme pevně oběma rukama, dnem k sobě a děláme krátké pohyby „oči-prsa“. Až zde budete studovat, také si budete moct udělat barmanský kurz, tam to natrénujete a pak to budete umět jako my,“ představují svoje dovednosti Anička Šnajdrová a Vanessa Ďuráčová, žákyně 3. ročníku oboru Kuchař-číšník.
„Prezentací žákovských dovedností jsme v Základní škole Prokopa Diviše v Příměticích zrealizovali téměř desítku, tématu barmanství jsme se tam věnovali ve dvou termínech. A protože byli žáci i paní učitelka zvědaví, jaké zázemí pro výuku mají žáci v naší škole, další realizace proběhla v naší odborné učebně stolničení. To, že se uskutečnila na den svatého Valentýna, nebyl záměr, jen to tak hezky termínově vyšlo. Do rolí lektorek jsem vybrala děvčata s barmanským kurzem a volba to byla skvělá, žáky ZŠ Přímětice vedly opravdu skvěle! Připravili nápoje dle předem připravených receptur, zkoušeli také svoje receptury z dostupných surovin, velkým objevem pro ně byl sirup Blue Curacao (sirup/likér ochucený sušenou kůrou zeleného pomeranče), který výsledný nápoj obarvil namodro,“ doplnila Ing. Klára Němcová, učitelka odborných předmětů.
Žáci základní školy odcházeli spokojeni. Práce barmana již pro ně není neznámou a školu na Přímětické a její obory zase poznali o něco víc.
Realizace pro ZŠ Přímětice proběhly od listopadu do února, paralelně začaly již v ZŠ JUDr. Mareše Znojmo, mezitím prezentovali pro ZŠ Prosiměřice… Přímka spolupracuje se základními školami na jedničku!
Mgr. Ludmila Karpíšková