Jak druhy vín souvisí s původem či cukernatostí, jak správně servírovat červené, bílé anebo šumivé, jak se pozná správný číšník… Odpovědi nejen na tyto otázky dostali žáci studující gastronomické obory SOU a SOŠ SČMSD Znojmo s.r.o. ve dnech 13. a 14. 6. 2023 přímo od Iva Dvořáka, prezidenta asociace sommelierů České republiky.
„Kurz Sommelier junior byl složen ze dvou částí, a to teoretické, kde jsme se o víně dozvěděli vše od A až do Z, ale i z části praktické, v níž jsme se věnovali snoubení pokrmů s vínem. Díky ochutnávce sýrů jsme mohli posoudit rozdíly mezi chutěmi, žáci si vyzkoušeli servis vína šumivého a červeného, zjistili nové poznatky například o dekantaci červeného vína, proč se dělá a jak se dělá… Pokud si odmyslíme část sommelierskou, tak se i naučili, jak být dobrými číšníky a prodejci,“ přiblížila Mgr. Zuzana Sedláková, učitelka odborných předmětů oboru Kuchař-číšník.
„Kurz byl skvělý, odcházím se spoustou nových znalostí a dovedností, které určitě využiji. Přece jen žijeme ve vinařské oblasti Morava a v podoblasti Znojemské, tak to je profesní povinnost!“ s úsměvem doplnila Nikol Kazderová, žákyně KČ1.A.
„Zalíbilo se mi, že se už nemusím bavit o víně pouze jako o červeném a bílém, ale teď už můžu vyjmenovat druhy, cukernatost, původ, možnosti výroby a zákazníkům předat nespočet zajímavostí. Tento kurz mě opravdu bavil,“ svěřil se spolužák Patrik Dlouhý.
„Probrali jsme spoustu témat. Co mě zaujalo nejvíc? Kombinace vína s česnekem anebo výroba ledového vína a jeho sběr poté, až když projde mrazíkem, prý minus sedmi stupni Celsia. Teď už mi přijde, jako bych všechno věděla odjakživa,“ dodává Valentina Pospíchalová z KČ2.A.
Mgr. Ludmila Karpíšková