Středoškoláci ze znojemské Přímky se zapojují do politického dění

Markéta Řeřuchová Školní rok 2023-2024

Setkávat se s aktivními středoškoláky z celé republiky. Možnost řešit palčivé problémy přímo s radními. Příležitost zlepšit argumentační schopnosti a veřejném vystupování. Připomínat si cíle, kterých chtějí jako středoškoláci dosáhnout. Stmelovat sněmy jednotlivých krajů. Diskutovat o stanovách a jednacím řádu… Žáci SOU a SOŠ SČMSD Znojmo s.r.o. jsou součástí unikátního projektu České středoškolské unie

„Měl jsem tu čest prezentovat naši školu při jednání Studentského sněmu hlavního města Prahy. Návštěvu uskutečnila 9. ledna 2024 delegace krajského studentského sněmu Jihomoravského kraje, jehož je naše škola součástí, společně s delegací Pardubického studentského sněmu. Sněm, který tvoří zástupci studentů středních škol kraje, slouží k rozvoji komunikace a spolupráce mezi studenty, školami a krajem. Díky němu máme možnost zapojit se do politického dění a hájit tak své zájmy ať už na úrovni lokální nebo krajské.

V rámci sněmu vznikají a jsou realizovaný projekty, které jsou zaměřené na zlepšení studentského prostředí. Náš hlavní cíl byl tentokrát pomoct pražskému sněmu upravit jejich stanovy a jednací řád do jejich představ. Jakožto členové prezidia Jihomoravskému sněmu jsme podávali návrhy a řešení podle stanov našeho sněmu, jelikož víme, že stanovy jsou hlavním pilířem jakékoliv fungující organizace. Debata trvala téměř tři hodiny, aktivně se do ní zapojovalo kromě nás ještě dalších třicet delegátů z ostatních pražských škol. Jednalo se především o vytvoření nových výborů, například výbor zahraničních věcí, který má za úkol nejen připojení ostatních krajů do projektu, ale i komunikaci se sněmy ze sousedních zemí. Už nyní se těším na další zasedání, na debaty nad rozličnými tématy nejen o školství a vzdělání, ale i o dalších občanských tématech. V Praze se sejdeme zase za čtvrt roku ve Velkém zastupitelském sále v budově Nové radnice,“ sdělil Jaroslav Hruška, žák 1. ročníku nástavbového studia SOU a SOŠ SČSMD, Znojmo, s.r.o. a současně inspektor Prezidia za Krajský studentský sněm Jihomoravského kraje.

Po zasedáních sněmů se konají brífinky pro media, které by se měly stát zdrojem pro články a reportáže o tom, co nastupující generaci pálí, co řeší, nad čím diskutuje. Věříme, že Jaroslav naplní potenciál tohoto projektu a že o něm ještě uslyšíme!