Na znojemské Přímce probíhal koncem února barmanský kurz. Byl určen pro studenty školy i veřejnost. Třídenní akce se zúčastnilo osmnáct žáků, kterým se věnovali Bc. Martin Benda, vedoucí učitel odborného výcviku a Ing. Klára Němcová, učitelka odborných předmětů oboru Kuchař-číšník.
Dle osvědčeného scénáře probíhal kurz v několika dnech, během kterých se žáci seznámili s trochou odborné teorie, praktickou ukázkou a nácvikem přípravy míšených nápojů. Poslední den se uskutečnila soutěž v přípravě míšených nápojů, kde žáci přestavili svůj signature drink.
Všichni studenti byli velmi šikovní, techniku přípravy míšených nápojů v shakeru zvládli velmi dobře. Přes případné drobné chyby byla jejich práce vždy pěkná a určitě by se na baru v reálném provozu neztratili. Vybrat vítěze nebylo letos vůbec lehké. Dvoučlenná porota se nakonec shodla na třech nejlepších nápojích bez udání místa.
Pro inspiraci přikládáme recept na jeden z vítězných nápojů:
2cl citronové šťávy
2cl brusinkového sirupu
2 cl borůvkového sirupu
6 cl jablečného džusu
6 cl višňového džusu
Ingredience promícháme v shakeru na ledu, po namíchání dávkujeme do sklenice s ledem o obsahu 0,3l a nakonec doléváme perlivou vodou (perlivou vodu ani jiné bublinky nikdy nedáváme do shakeru).
Účastníci kurzu odcházeli spokojení, se spoustou nových vědomostí i dovedností. Ty brzy využijí v praxi, třeba při prezentaci žákovských dovedností na základních školách.
Klára Němcová a Martin Benda