Barista Přímka cup dosáhl celorepublikového věhlasu

Markéta ŘeřuchováHotelový management, Školní rok 2023-2024

Sedmý březnový den. Přelom zimy a jara. Za okny vládne šedivé předjaří. Znojemská Přímka oděna do slavnostního hávu očekává výjimečnou událost. Koná se Barista Přímka cup 2024 – junior – prestižní soutěž s celorepublikovým věhlasem.

Předcházely týdny plánování, organizačních schůzek a neotřelých nápadů, jak akci dotáhnout k dokonalosti. Poslední přípravy. Nervozita vrcholí. Slavnostně vyzdobený sál. Kontrola kávovarů i baristických pomůcek. Pohodlné zázemí. Ani specifické požadavky soutěžících nejsou pro organizátory překážkou. Požadujete pro svůj vymazlený drink přesně čtrnáct a půl kostek ledu? Žádný problém, máte je mít….

Přijíždějí první hosté. Vřelá přivítání. Obdiv k většímu modernějšímu studiu. Díky živému přenosu na velkoplošnou obrazovku je možno detailně sledovat ruce šikovných baristů                       a kochat se jejich talentem. Velký podíl na zdárném průběhu slavnostního dne mají moderátorky Valentýna a Lucie, jež okouzlily svým šarmem, vtipem i zajímavými rozhovory.

Začínáme. Hosty vítá místostarosta města Znojma Mgr. Jan Blaha. Kávová soutěž je zahájena. Konkurence je obrovská. Panuje skvělá atmosféra, soutěžící se předhánějí ve svém umění. Baristé mají na prezentaci svého nápoje 20 minut, připravují dvě cappuccina, dvě espressa a dva volné nápoje. Odborná porota hodnotí vzhled, chuť a vůni, servis i komunikaci. Kávové zážitky se mísí s novými zkušenostmi.

Dobojováno. První dvě exkluzivní místa obsadily zástupkyně Olomouce Nikola Horáková                  a Andrea Šponerová, třetí pořadí si do Prahy-Klánovic odváží Hana Bürgerová. „Ocenili jsme precizní práci s kávovarem, díky netradičním postupům jsme se seznámili s novými chutěmi, mnozí překvapili servisem. Soutěžící jsou na tak vysoké úrovni, že o pořadí rozhodují detaily,“ vysvětlila prezidentka akce Mgr. Věra Kuchařová.

A reprezentanti Přímky? Zdeněk Pojer, student 4. ročníku oboru Hotelnictví a turismus, vybojoval vynikající 4. místo. „Porotu jsem se snažil zaujmout kávovým koktejlem Negroni Coffee s podmanivou hořkosladkou chutí, sestávajícím z džinu, vermutu, campari a trošky kávy. Jsem okouzlen obrovskou podporou diváků, nálada je zde neskutečná. Moc děkuju paní učitelce Balíkové a Kuchařové,“ sdělil Zdeněk.

Svým volným nápojem zabodovala Sára Šlesariková, studentka 2. ročníku oboru Kuchař-číšník. „Na svůj drink Rainbow purple jsem dle receptury použila kávu, citronový tonic, fialkový sirup, jahodový džin, na ozdobu kandované fialky a macešky,“ okomentovala Sára.

„Skvělé! Dokonalá pohodová atmosféra. Setkali jsme se s přáteli. Navázali nové kontakty. Celý den byl extra zážitkem. Cítíme se u vás královsky, mysleli jste na všechno,“ uvedl jeden                     z našich vzácných hostů.

I vyhlášení výsledků probíhalo ve velkolepém duchu. Gratulace, nadšení, radost, slzy štěstí, potlesk… Závěrečný proslov a poděkování ředitele školy Mgr. Libora Hanzala… Předání hodnotných cen… A třešnička na dortu a největší ocenění pro organizátory? Bouřlivý aplaus publika a nadšený souhlas, že se potkáme i na dalším ročníku soutěže.

Ať žije Barista Přímka Cup 2025 – junior! Těšíme se na viděnou!

Mgr. Kateřina Chaloupková