Přímka předvedla kulinářské umění na zámku ve Slavkově

Markéta Řeřuchová Hotelový management, Kuchař-číšník, Školní rok 2023-2024

Zámek Slavkov-Austerlitz. Barokní perla Moravy, poutavý cíl výletů i symbol Napoleonova triumfu. V současnosti také moderní komfortní zázemí pro pořádání nejrůznějších slavnostních akcí či netradičních setkání.

Právě tam, přímo v reprezentativních prostorách zrekonstruovaných koníren, se v samotném závěru měsíce dubna uskutečnila prestižní soutěž mladých kuchařů Austerlitz Gastroform cup 2024. Na tuto mezinárodní gastrosoutěž se sjeli účastníci z dvanácti specializovaných škol z celé České republiky i Slovenska. Klání organizovala domácí Integrovaná střední škola Slavkov u Brna, záštitu převzali hejtman Jihomoravského kraje Mgr. Jan Grolich a starosta města Bc. Michal Boudný, exkluzivitu soutěže podtrhli další vzácní hosté i složení odborné poroty.

Tématem letošního ročníku byl pstruh punkevní. Úkolem soutěžících bylo ve stanoveném časovém limitu vyfiletovat dva pstruhy, následně ze pstruha sestavit čtyři porce pokrmu a vše doplnit podrobnou recepturou a kalkulací. Soutěžní týmy se skládaly z hlavního kuchaře a jeho pomocníka. Ten pomáhá s drobnými přípravami, hlídá čas, stará se o inventář, do samotného vaření se však zapojit nesmí.

Přímku měli tu čest reprezentovat studenti 3. ročníku oboru Hotelnictví a turismus Jan Koranda a Marek Jan Pečer. Jednou z podmínek soutěže bylo zakomponovat do receptu sezónní potravinu. Kluci zvolili medvědí česnek, tedy bylinu, jež se v posledních letech těší velké popularitě, a porotě představili svůj vymazlený pokrm s názvem Pstruh, černá čočka, medvědí česnek, pstruhový kaviár a ředkvičky. „Náročná soutěž zabrala takřka celý den. Vařili jsme v krásném studiu, nasbírali jsme cenné zkušenosti. Před soutěží nás přepadla tréma, konkurence byla obrovská, v porotě samá kuchařská esa, ale věděli jsme, že jsme skvěle připraveni. A moje pocity po soutěži? Paní učitelko, šel bych do toho znovu, díky za tu zkušenost,“ podotkl Honza.

Porota složená z odborníků Asociace kuchařů a cukrářů České republiky měla nelehký úkol, vybrat nejchutnější a technologicky nejlépe připravený výrobek. Kuchařský tým z Přímky obsadil tzv. stříbrné pásmo, což je v obrovské konkurenci těch nejlepších vynikající úspěch. Oceněným studentům gratulujeme a přejeme mnoho štěstí ve vysněném oboru!

Mgr. Věra Kuchařová