Cesťáci z Přímky opět dokázali, že jsou výbornými organizátory zahraniční exkurze i skvělými průvodci!

Markéta Řeřuchová Cestovní ruch, Školní rok 2023-2024

Wachau. Krajina podél Dunaje se skvosty jménem Melk a Tulln an der Donau. Rodný dům Egona Schieleho… Precizně naučené výklady znějí v mikrofonu autobusu již během cesty, pokračují pak na místech samých. Žáci oboru Cestovní ruch ze střední odborné školy na Přímětické ulici ve Znojmě připravili začátkem května 2024 exkurzi pro své spolužáky.

 „Produkt jsme zorganizovali pro naši třídu a pro kolegy z oboru Hotelový management. Cílem bylo tentokrát údolí Wachau v Dolních Rakousích. Ještě bych pokračoval v již započatém výkladu: … Wachau je jedním z nejkrásnějších říčních údolí v Evropě. Tvoří jej řeka Dunaj, strmé vinné terasy a romantické zahrady. Je také zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO díky své architektonické a zemědělské historii…,“ uvedl Denis Svoboda, žák CR3.A.

„Nejdříve jsme se s účastníky vydali do barokního kláštera Melk, prohlédli jsme si vnitřní prostory a poté klášterní zahrady. Poté jsme zavítali do městečka Tulln an der Donau a navštívili rodný dům významného malíře Egona Schieleho, kde nám paní průvodkyně řekla spoustu zajímavých informací o životě tohoto rakouského malíře. Krásně jsme si procvičili němčinu a zároveň maturitní téma, tomu se říká zabít dvě mouchy jednou ranou,“ s úsměvem dodala spoluorganizátorka Ema Mikysková.

„Posledním bodem našeho výletu byla návštěva vyhlášených zahrad v Tullnu, které nás doslova ohromily svojí krásou a nápaditostí. Díky tomuto odbornému výletu jsme poznali nejen kulturní, ale i přírodní památky, které máme doslova za humny!“ doplnila poslední z trojice realizátorů ročníkové práce Natálie Jelínková.

Mgr. Ludmila Karpíšková