Umění a gastronomie studentů Přímky oživily muzejní noc

Markéta Řeřuchová Školní rok 2023-2024

Muzejní noc – výjimečná akce, kdy muzea, galerie a další kulturní instituce otevírají v netradičním čase své brány, aby přinesly milovníkům historie a umění neopakovatelné zážitky. Obvykle se koná třetí květnový pátek. Atmosféra nočního Znojma, vůně vína a historie, procházky starobylými potemnělými uličkami, setkávání, tajemství, skvělá nálada, krásy kulturního dědictví, to vše dělá z této noci jedinečnou událost… Nově jste mezi klasickými expozicemi a kulturními památkami mohli objevovat i umění studentů Přímky.  

V reprezentativních prostorách Znojemského hradu zazářily studentky oboru Kosmetické služby a oboru Kadeřník. Kadeřnice zájemkyním splétaly copánky, žehlily a kulmovaly vlasy, dokonce se nebály ani odvážných barevných experimentů. V dětském koutku, kde představily svůj talent kosmetičky, si děti mohly nechat namalovat na obličej nejrůznější motivy, od motýlů, květin, oblíbených pohádkových postaviček až po orientální vzory. „Máme velkou příležitost ukázat, co jsme se naučily. Každé dítě mělo jiné přání, takže jsme uplatnily svou kreativitu a fantazii. Vidět radost dětí, když se poprvé uvidí v zrcadle s kresbou na tváři, je nepopsatelný pocit,“ uvedla studentka Bára. „Skvělý nápad, jak oživit muzejní noc a zapojit i ty nejmenší návštěvníky,“ dodala jedna z přítomných maminek. „Holky jsou opravdu šikovné, je vidět, že je práce baví.“

V minoritském klášteře servírovali osvěžující nealko nápoje talentovaní studenti oboru Kuchař-číšník. Návštěvníci se občerstvili tradiční malinovkou, špičkovým koktejlem Baronka, popularitě se těšil Peach dream, sestávající z broskvového a jablečného džusu, multivitamínu a broskvové limonády. „Studenti zaslouží velkou pochvalu. Jejich drinky mají nejen lahodou chuť, ale i originální design,“ podotkl jeden z účastníků. Cestovní ruch připravil kvízy, hádanky, křížovky nebo dílny na téma Známí či neznámí Znojemané. Truhláři pracovali s dýhou, vyráběli intarzii a hlavolamy.

A Dům umění? Tam otevřeli svoji vyhlášenou kavárnu studenti oboru Hotelový management. Stylově zařízený interiér, příjemná nálada a vůně čerstvé kávy přitahovaly už z daleka. Hosté ochutnali nejen klasické espresso a cappuccino, ale i další kávové nápoje a bezinkovou limonádu. V nabídce byly také domácí pokrmy, jež připravili sami studenti. Koláče s tvarohovou náplní, perník ze špaldové mouky, čoko-brookies, vanilkový krém s mascarpone a lesním ovocem či sýrové tyčinky a škvarková pomazánka rychle mizely z pultů a sklízely nevídaný úspěch.  

Znojemská muzejní noc je podařenou kulturní událostí, jejíž nepostradatelnou součástí se stali studenti a pedagogové Přímky. Okouzlili profesionalitou, kreativitou i nadšením. Těšíme se na další ročník!

Mgr. Kateřina Chaloupková