Slavnostní oběd pro výchovné a kariérové poradce připravil tandem z Přímky

Markéta Řeřuchová Hotelový management, Kuchař-číšník, Školní rok 2023-2024

Kuchaři-číšníci a Hotelový management. Dva obory vzdělávající budoucí odborníky na poli gastronomie. Ruku v ruce vykouzlili kulinářský zážitek pro výchovné a kariérové poradce, kteří 22. května 2024 přijali pozvání na slavnostní oběd jako formu poděkování za celoroční spolupráci. V roli hostitele bylo vedení SOU a SOŠ SČMSD, Znojmo, s.r.o.  v čele s ředitelem školy Mgr. Liborem Hanzalem.

„Úkoly byly rozděleny jasně: obor Hotelový management se postará o přípravu pokrmů a obor Kuchař-číšník o přípravu slavnostní tabule a obsluhu.  Za náš obor akci zajišťovaly Ela Šimková a Nikola Kazderová, žákyně 2. ročníku. Servis odpovídal pravidlům slavnostní obsluhy a dle čestnosti a společenských pravidel, “ představila formu spolupráce Ing. Klára Němcová, učitelka odborných předmětů oboru Kuchař-číšník.

Na její slova navazuje Mgr. Věra Kuchařová, učitelka odborných předmětů oboru Hotelový management: „Tříchodové slavnostní menu bylo specifické v jedné surovině, a to byl lanýž. Hosté si mohli pochutnat na Amuse Bouche, který se skládá z bagetky a lanýžového pesta. Dalším chodem byl studený předkrm nesoucí název Hovězí tatarák, marinovaný žloutek, lískové oříšky, lanýžové perličky a krém. Servis tohoto chodu měly na starosti Lucka a Dáša z druhého ročníku. Nejvíce práce měly s přípravou žloutku, výsledek ale stál zato! Hosty zaujal, vyžádali si výklad, jak na to. Je to jednoduché, marinuje se v soli a cukru a následně je ho potřeba oplachovat  pod tekoucí vodou. Nic víc, nic míň, ale hlavně rychle a opatrně. Jako hlavní chod se podával pstruh, černá čočka, medvědí česnek, pstruhový kaviár a ředkvičky. Tento pokrm byl vybrán záměrně, neboť byl naším želízkem v ohni v soutěži Austerlitz Gastroform Cup 2024 Slavkov u Brna. Servis měli na starosti Honza Koranda a Luboš Dufek ze třetího ročníku, Honza, který měl zkušenosti z přípravy na soutěž, byl nyní šéfkuchařem. Sladkou tečku tvořily kávový řez a vietnamská káva, která sklidila velkou pochvalu. Hanka a Yen, žákyně 2. ročníku, musely slíbit, že ji zařadí do nabídky našeho školního baru.“

„Doplnila bych, že výběr vín byla zase naše parketa. S ohledem na charakter celého menu, době podávání a skladbě pozvaných hostů jsme vybírali vína lehká a svěží, aby vhodně doplňovala vybrané pokrmy. Zároveň jsme mysleli na to, aby vína byla lokální a nabídli jsme tak vína, která si naši pozvaní hosté mohou vybrat u místních vinařů. Jako welcome drink byl zvolen Sekt Znovín De Luxe. Znovín Znojmo jako důkaz, že i místní vinaři umí vyrobit výborný sekt klasickou champagne metodou – tedy šumivé víno vyrobené druhotným kvašením v lahvi. Víno k hlavnímu pokrmu bylo vybráno s ohledem na gastronomická pravidla, která by právě při sestavování takovýchto menu měla být dodržována. A jedno z těchto pravidel také říká, že pokud se nemůžete rozhodnout, zda zařadit víno bílé nebo červené, zvolte víno růžové – což se opět velmi hodí do naší znojemské vinařské podoblasti, protože právě odtud, před několika lety, vyšla myšlenka a impuls k znovuobjevení a rozšířenější/větší produkci růžových vín. Z aktuální nabídky růžových vín z naší oblasti, v požadované cukernatosti, výběr vyhrálo víno z produkce vinařství Hort, Rosé Franceska, jakostní známkové cuveé, suché, 2023,“ dodala Ing. Němcová.

Velmi si vážíme pochvalných slov, která přišla na adresu školy:

Do oblasti kariérního poradenství patří také spolupráce mezi základními a středními školami. Je v zájmu obou stran, aby vše proběhlo v rámci přestupu žáka základní školy na střední školu klidně a k oboustranné spokojenosti. Je tedy důležité předávání vzájemných zkušeností a pohledu na problematiku. To kariérním poradcům základních škol poskytla dne 22. 5. 2024 střední škola na Přímětické ulici v moderním prostředí své školy. Ochutnávkou slavnostního menu jsme získali přirozenou představu o tom, co vše umí tato škola naučit. Milé setkání přineslo všem zúčastněným řadu nových podnětů a postřehů a byl to z hlediska nás, pozvaných, opravdu příjemně strávený čas a zážitek. Děkujeme škole a jejím pedagogům za skvělou přípravu akce.      

   Mgr. Marcela Salátová, kariérová poradkyně ZŠ ul. Mládeže Znojmo

Velice děkuji za pozvání, velmi milé posezení a především vynikající jídlo.

Mgr. Diana Sklenářová, výchovná poradkyně ZŠ Šumná

Děkuji za dnešní příjemné setkání.

Mgr. Simona Škaroupková, kariérová poradkyně a ředitelka školy ZŠ a MŠ Pražská Znojmo

Mgr. Ludmila Karpíšková