Návštěva u Habsburků aneb výlet do rakouské metropole

Markéta Řeřuchová Školní rok 2023-2024

Studenti ze znojemské Přímky prožili krásný den ve Vídni. Na exkurzi, která proběhla v úterý 18. 6. 2024, vyrazili tentokrát žáci gastronomických oborů Kuchař-číšník a Hotelový management. Doprovod jim dělaly učitelky jazyka německého Mgr. Markéta Kselíková a Mgr. Věra Kosíková a učitelka odborných předmětů obou oborů Mgr. Věra Kuchařová. Díky pohodlnému autobusu a ochotnému panu řidiči ze společnosti ABC – Tours  byla cesta velmi příjemná a bezpečná.

První zastávkou bylo Velvyslanectví České republiky ve Vídni. Zde si studenti prohlédli hlavní konferenční sál, kde probíhají slavnostní recepce s významnými politickými představiteli České republiky a Rakouska (premiér, ministři, prezident). Na těchto slavnostních setkáních připravují rauty a obsluhují hosty právě studenti z Přímky. Spolupráce naší školy a velvyslanectví má již dlouholetou tradici.

Dále exkurze pokračovala do Schönbrunnu.  Proběhla zde prohlídka celého zámku. Studenti se tu seznámili s jeho historií a rodem Habsburků. Především s Marií Terezií, Franzem Josefem a císařovnou Alžbětou Bavorskou přezdívanou Sissi.  Audio výklad byl v češtině. Všichni obdivovali nádherný zámek a zahradu.

Poté studenti přešli do zoologické zahrady Schönbrunn. Viděli tu mnoho exotických zvířat, nejvíc přítomné zaujala panda velká, sloni, žirafy, lední medvěd, opičky, nosorožec a bizoni.

Výlet byl završen okružní jízdou centrem města. Studenti si prohlédli gotickou radnici, Burgtheater, státní operu, Hofburg, muzea, Karlskirche a Stephansdom. Vyučující Markéta Kselíková a Věra Kosíková poskytly k jednotlivým památkám informace.

A jak hodnotí návštěvu Vídně studenti?

„Výlet byl nádherný. Viděli jsme krásný zámek, kde bylo všechno pozlacené. V zoologické zahradě se nám nejvíc líbila panda, lvi, medvědi, žirafy a tučňáci. Je tady krásná radnice a divadlo,“ hodnotí své zážitky Vendula Talášková ze třídy KČ2B.

„Zámek mě ohromil. Když jsem viděla siluetu císařovny Sissi, úplně mi běhal mráz po zádech. Vypadá jako živá. Vídeň je krásné město, klidně bych tu mohla bydlet,“ říká Andriana Kozyk, studentka prvního ročníku oboru Hotelový management.  

„Výlet byl super! Zámek, zoologická zahrada, fakt krása, moc jsem si to užila,“ říká s nadšením Veronika Dusíková z prvního ročníku oboru Kuchař-číšník.

Mgr. Kateřina Kotoučová