Svět vína a kávy na Přímce

Markéta Řeřuchová Hotelový management, Školní rok 2023-2024

Víno a káva – nápoje bohů, oslavované pro svou schopnost probudit smysly, přinášet radost a povznášet duši. Bohaté aroma, kultura pití vína a kávy, harmonie, inspirace. Souznění vína a pokrmů, precizní servis vín a kávy, sommelierství… Symfonie chutí a vůní, dokonalý šálek kávy, baristika, kávová zrna, espresso, jemná hedvábná textura… Tolik malá ochutnávka témat, jež provoněla červnové dny na Přímce.

Právě tajemství vína a kávy objevovali studenti oborů Hotelový management, Kuchař-číšník a Cestovní ruch znojemské Přímky díky dvěma specializovaným seminářům. Přímo v budově školy se ve špičkově vybavených odborných učebnách uskutečnil vyhlášený sommelierský, a následně neméně atraktivní kurz baristický.

Účastníci sommelierského workshopu si připomněli místní terroir – Znojemskou vinařskou podoblast, charakterizovali zdejší typické odrůdy, Sauvignon, Veltlínské zelené či Ryzlink rýnský.  Ve stěžejní části semináře se zaměřili na servis bílého vína, sektu, ponořili se do umění dekantace vína červeného, učili se, jak správně oddělit depot – usazeninu na dně lahve, a tím přivést víno k dokonalosti. A nejzajímavější momenty akce? Samotná degustace a kombinování vína s různými pokrmy tak, aby se vzájemně doplňovaly a vytvořily nezapomenutelný gastronomický zážitek. „Očekávali jsme především teorii a byli jsme mile překvapeni, že jsme si mohli vše prakticky vyzkoušet. Nečekali jsme, že skutečně budeme pít víno, ale bez degustace by nebyla profese sommeliera kompletní,“ uvedla Aneta.

Milovníky kávy nadchl kurz baristický. Studenti odkrývali krásy kávové magie, připravovali klasické espresso i sofistikovanější nápoj espresso tonic, který propojuje intenzitu espressa s osvěžující chutí toniku. Poznali, že kouzlo dokonalého cappuccina tkví ve správném napěnění mléka a vytvoření jemné a hladké pěny bez velkých bublinek. Baristé neopomněli ani správný výběr skla a porcelánu, protože jen tak může být zážitek z pití kávy dokonalý.

A shrnutí kurzu očima studentů? „Příjemná atmosféra. Skvělé poutavé vyprávění o kávě a možnost vše si vyzkoušet. Nezapomenutelné dojmy. Hotová alchymie. Připravit volný nápoj z kávy podle vlastní fantazie a kreativity? Exkluzivní zážitek. Prostě nové zkušenosti do života,“ podotkly Bára, Sára a Gabča.

Mgr. Kateřina Chaloupková