Kosmetičky z Přímky na zkušené v kosmetických salonech

Markéta Řeřuchová Aktuality, Školní rok 2024-2025

Ve Znojmě, na Hatích, v Brně. Odborná praxe – důležitý prvek vzdělávání na středních odborných školách a učilištích. Umožňuje studentům aplikovat teoretické znalosti získané ve škole v reálném pracovním prostředí, což je nezbytné pro jejich budoucí profesní rozvoj. Nejinak je tomu ve střední odborné škole na Přímětické ulici ve Znojmě. Na zkušenou se vydávají 3. a 4. ročníky oboru Kosmetické služby vždy v červnu a následně v září.

„Žáci či žákyně díky odborné praxi získávají nové zkušenosti, které jim pomohou co nejlépe se uplatnit na trhu práce. Plní ji ve 3. ročníku v červnu a pak ve 4. ročníku v září. Vykonávají ji v několika salonech blízkého i vzdálenějšího okolí. Vycházíme vstříc podmínkám našich svěřenců, využíváme salony co nejblíže jejich bydlišti. Letos máme své svěřence na několika místech ve Znojmě, na Hatích a v Brně. Při kontrole je hodnotíme podle nastavených kritérií v souladu s požadavky na kompetentního pracovníka poskytujícího kvalitní kosmetické služby. Když jsem naposledy zadávala známky, byly mezi nimi většinou jedničky! Radost mi dělá i to, že jsou na svých pracovištích spokojené (letos máme v maturitní třídě jenom dívky), pracují v čistém prostředí, svoji práci si dle instruktorů plní velice dobře, projevují zájem. Jak bych zhodnotila sociální partnery? Dlouho jsme se nesetkaly s tak milým přijetím ze strany majitelek salonů. Jsem ráda, že děvčata mají tu možnost poznávat nejen nové kolegy a klienty, ale i nové typy procedur, přípravků. Oceňuji, že mají možnost nakouknout pod pokličku toho, jak to chodí v reálných salonech,“ zhodnotila odbornou praxi Bc. Jitka Fišerová, vedoucí oboru Kosmetické služby  SOU a SOŠ, SČMSD, Znojmo, s.r.o.

,,Na odborné praxi jsem opravdu spokojená. K paní instruktorce teď přes prázdniny začali chodit klienti, kteří v průběhu školního roku navštěvují naši školní kosmetickou provozovnu. A ty svěřila právě mně!“ svěřila se Silvie, žákyně KO4.A.

Doplňuje ji Aneta: „Zpočátku jsem měla z odborné  praxe obavy. Nejsem žádný extrovert, nerada se seznamuji s lidmi. Ale tady na praxi jsou všichni hodní, milí, a pokud si nejsem v něčem jistá, tak mi pomáhají. Strach ze mě po pár dnech spadl a dokážu si představit, že bych tu po maturitě pracovala. Tak mi držte palce, ať tu zkoušku dospělosti složím co nejlépe!“

Bc. Jitka Fišerová a Mgr. Ludmila Karpíšková