Liptov, jeden z nejkrásnějších regionů Slovenska, známý svými dechberoucími scenériemi Tater i bohatou gastronomickou tradicí. Kraj plný salaší, tradičních kolib a moderních restaurací láká turisty i kulinářské nadšence.
Právě v srdci tohoto kraje, přímo na Hotelové akademii v Liptovském Mikuláši, se ve druhé polovině března uskutečnila renomovaná soutěž Gastro Liptov 2025. Nadějní mladí kuchaři a cukráři ze Slovenska i zahraničí zde představili své dovednosti. Prestižní pozvánku na toto klání obdržela i znojemská Přímka a opět dokázala, jak vysoký standard mají studenti školy v oblasti gastronomického umění.
Soutěžilo se ve dvou hlavních kategoriích. V kategorii cukrář-junior naši školu skvěle reprezentovala Markéta Vlčková, studentka 3. ročníku oboru Kuchař-číšník, spolu se svou pomocnicí Katerynou Demchenko. Úkolem bylo připravit dezert, jehož hlavní surovinou byl kokos. Markéta si s výzvou poradila brilantně a vytvořila moderní moučník s názvem Sweet dream, tedy kokosovo-bílkový korpus s náplní z manga a maracuji, krémem z kokosového mléka a polevou ganache z bílé čokolády. „Chtěla jsem vytvořit moučník, jenž bude nejen lahodný, ale také esteticky přitažlivý. Inspiraci jsem čerpala z exotických chutí, které skvěle ladí s kokosem,“ uvedla Markéta. Porota ocenila chuťovou vyváženost, precizní provedení a zajímavou kombinaci ingrediencí. Studentky obsadily bronzové pásmo, což je obrovským úspěchem.
V kategorii kuchař-junior zářila Andriana Kozyk, studentka 2. ročníku Hotelový management, která se umístila ve fantastickém zlatém pásmu. Jejím úkolem bylo připravit dvě porce teplého jídla s králičím masem, růžičkovou kapustou a topinambury. Výsledkem byl inovativní pokrm Králičí Wellington s přílohou z topinamburů, růžičkové kapusty, kaštanů a hub shitake. „Zaměřila jsem se na propojení tradičního konceptu Wellingtonu s moderními ingrediencemi a výraznými chutěmi. Byla to výzva, ale jsem ráda, že se pokrm porotě líbil,“ komentovala svůj úspěch Andriana.
Poděkování patří vedení školy za podporu, vyučujícím Mgr. Věře Kuchařové a Zdeňce Doubkové za odbornou průpravu i cenné rady a studentkám za vynikající reprezentaci.
Mgr. Kateřina Chaloupková









