Stáž na Azorech i v Norsku aneb Jak žáci ze znojemské Přímky ovládli recepci, kuchyň i zařízení sociálních služeb

Markéta ŘeřuchováAktuality, Školní rok 2022-2023

Stážím SOU a SOŠ SČMSD Znojmo, s.r.o. svítí zelená! Nejen, že recepci na Azorských ostrovech obsadily až do konce srpna žákyně oboru Cestovní ruch, z Norska se po měsíci vrátili žáci oborů Kuchař-číšník, Sociální činnost a Cestovní ruch. Podělili se o své dojmy a zajímavé postřehy…

Během mé jednoměsíční stáže v norském městě Hamar jsem měl možnost pracovat jako kuchař. Stáž probíhala ve spolupráci s místním hotelem jménem Scandic, během ní jsem získal cenné zkušenosti v přípravě norských pokrmů. Měl jsem také možnost ochutnat spoustu nových surovin, jako např. ústřice a kaviár. Získal jsem také nové znalosti o norské kultuře a zkušenosti se zahraničním pracovním prostředím. Naučil jsem se pracovat v rychlém tempu a zvládat stresové situace. Tato stáž mi poskytla skvělou příležitost rozšířit své odborné dovednosti v mém oboru a získat mezinárodní zkušenosti. Doufám, že všechny získané dovednosti budou přínosem pro mou budoucí kariéru.                              Manfred Stastny, KČ2.A

„Zajímavé bylo, jak probíhá uklízení. Stoly nejdříve polejí vodou se saponátem a houbičkou ho umyjí, ale následně vodu setřou okenní stěrkou na zem, podlahu umývají stylem, že ji celou postříkají vodou se saponátem a následně ji kartáčují, nakonec podlahu opláchnou a gumovými stěrkami vodu stáhnou do kanálu. Na snídani mají rádi mletou játrovou směs podobnou tataráku a velké množství slaniny. Z pokrmů jsem se naučil připravovat chřest a jednohubky z lososové pomazánky zdobené kaviárem a pažitkou. Překvapilo mě, kolik majonézy dávají do bramborového salátu. Dále mě zaujalo, že se jim víc vyplatí kupovat některé ovoce a zeleninu už oloupané a nakrájené. Ještě stojí za zmínku, že pracovní doba je 8 hodin a cokoli navíc musí zaměstnavatel proplatit, jako by to byl svátek. Měl jsem možnost ochutnat kaviár, krevety a ústřice. Kaviár a krevety mi začaly chutnat, ale ústřice ne. Stáž v Norsku hodnotím jako skvělou. Těch třicet dní sice uteklo jako voda, ale i za tak krátkou dobu jsem načerpal tolik nových zkušeností, že mnohé ve svém pracovním životě určitě využiji. A skvělé je, jak jsme se zlepšili v angličtině. Co mě překvapilo? Že slunce zapadalo až v 23:00.                                                                                                                                Patrik Hrnčirik, KČ2.A

Zapojily jsme se do výuky v místní střední škole a absolvovaly kurz pro nevidomé a práci s asistenčním psem. Na praxi jsme chodily do zařízení pro zdravotně handicapované – Lille Kjonerud, kam jsme jezdili z Hamaru autobusem. Byli zde klienti od 18 let s různými onemocněními, např. s Downovým syndromem, Parkinsonovou chorobou, bipolární poruchou. Všimly jsme si rozdílů v celkovém přístupu pracovníků ke klientům oproti Česku. Pracovníci ve Finsku pečují o menší počet klientů, na všechny úkony mají dostatek času, nikam nespěchají. Více se dbá na individuální potřeby klientů a zachování jejich důstojnosti. Zařízení je velmi moderně vybaveno, každý klient má svůj vlastní apartmán. Tato pracovní zkušenost nám umožnila jiný náhled na sociální služby. Pozitivní.  Andrea Příhodová, Veronika Zoufalá, SČ3.A

Celý náš pobyt jsme trávili na praxi v hotelu Scandic Hamar, který patří do početné franšízy hotelů po celé Skandinávii. Na starosti nás zde měl recepční Eirik Torp Gustavsen a zbytek recepčního týmu. Postupem času jsme se začlenili do chodu recepce. Za celou dobu naší stáže jsme se naučili spoustu praktických dovedností, mezi které patří například check-in (přihlášení) a check-out (odhlášení), ale hlavně jsme se zlepšili ve směru komunikace s lidmi a poskytovaní různých služeb hostům. Mezi naše každodenní práce patřilo zároveň kontrolování pokojů po 12. hodině a příprava dárků pro nově ubytované hosty, ty se skládaly ze sáčku, ve kterých se nacházely sladké bonbóny. Dále jsme směřovali účastníky různých konferencí do pro ně předurčených místností a odpovídali na různé dotazy ubytovaným hostům. Tento hotel obsahuje přes 302 ubytovacích jednotek a pracuje v něm okolo 90 trvalých zaměstnanců. Děkujeme, že jsme se mohli zúčastnit této zahraniční stáže, byla to pro nás skvělá zkušenost poznat svět i jinačím pohledem, než jenom zpoza školní lavice!

          Patrik Kurečka, CR1.A, Cestovní ruch

Stáž v norském Hamaru byla zrealizována v rámci projektu Erasmus+ Evropa, můj pracovní trh v termínu 1. – 28. 5. 2023.

Mgr. Ludmila Karpíšková