CHILL ZONE na Přímce

Markéta Řeřuchová Aktuality, Školní rok 2024-2025

Nová místa pro relaxaci, setkávání, studium i výuku přivítala ve školním roce 2024- 25 všechny žáky i pedagogy SOU a SOŠ SČMSD, Znojmo, s.r.o. Ve 3. patře školy Chill zóna, v nejvyšším patře školy moderní zázemí u kávomatu.  

„Je to crazy! Design se povedl! Pestré barvy, zajímavá grafika! Příjemné moderní zpestření. Klidný prostor k relaxaci. Nádherné místo pro odpočinek ve volných hodinách. Pohodlnější náhrada za staré vybavení hrající všemi barvami! Nejlepší místo, kde jsem kdy seděl – cítím se tu jako doma! Různé varianty sezení, můžeme tu i ležet!  Zázemí u kávomatu? Skvělé místo k posezení u kávy, dokonce i s výhledem!“ zhodnotili žáci maturitního ročníku oborů Cestovní ruch a Podnikání, obchod, služby.

„Když jsem chill zónu poprvé uviděl, zůstal jsem stát v němém úžasu. Barevné, pohodlné židle se skvěle laděnými stolečky a modrým kobercem. Na jedné straně velká dřevěná lavice na sezení i ležení, naproti ní vypolstrovaná červená sedačka, kde mám už svoje místečko,“ svěřil se Vladimír Pánek, žák 2. ročníku nástavbového studia.

Nedílnou součástí chill zóny je pestrá knihovna nabízející široký výběr knih různých žánrů. Ať už jste nadšení fanoušci fantasy, milovníci detektivek, nepohrdnete poetickým románem či dáváte přednost naučné literatuře, určitě si přijdete na své. „Knihy jsme vybírali tak, aby vyhovovaly vkusu čtenářů a zároveň podporovaly kreativitu a zvídavost. Mimo jiné zde najdete i sbírku společenských her sloužící k rozvoji týmové spolupráce i logického myšlení,“ doplnila Mgr. Kateřina Chaloupková, učitelka českého jazyka i pro žáky s odlišným mateřským jazykem, správce školní knihovny.

„Kromě nároků na kvalitní výuku dbáme samozřejmě i na prostředí, ve kterém naši žáci i pedagogové tráví několik hodin denně. Působí na psychiku člověka, vychovává. Ke školnímu baru tak v letošním školním roce přibyla další místa, která jsou v souladu s moderními standardy. Návrhy vycházejí od Ing. arch. Ivony Poláčkové z IP atelier. Tapetu, která evokuje graffiti, vytiskla firma Koutecký Václav – Tiskárna z Kuchařovic. Část sedacího mobiliáře jsme zakoupili, některé části jako lavice nebo vestavěnou stěnu vyrobili naši žáci oboru Truhlář pod vedením učitele odborného výcviku Pavla Slabého. Veškeré práce řídil Pavel Jelínek, údržbář. Bez jeho obětavé práce si chod školy neumím představit. Ještě máme v plánu otevřít žákům část prostoru jazykové učebny. V jedné z počítačových učeben vznikla na zadní stěně kresba, která je symbolem propojení světa díky moderním technologiím a především internetu. Je také odkazem na podporu digitálních kompetencí ve výuce,“ dodal Mgr. Libor Hanzal, ředitel školy.

Proč právě Chill Zone? Sloveso chillovat vychází z anglického výrazu chill překládaného do češtiny jako chlad, ochlazení, mráz, ochladit se, vychladnout. Přeneseně pak v obou jazycích slovo znamená také klid, relaxaci, odpočinek. Je to výraz, který dnes patří do slovníku mladých lidí.

Mgr. Ludmila Karpíšková a Mgr. Kateřina Kotoučová