Exkurze do Dílny sv. Kláry v rámci dne otevřených dveří

Markéta Řeřuchová Aktuality, Školní rok 2024-2025, Sociální činnost

Žáci třetího ročníku oboru sociální činnost měli příležitost navštívit sociální službu Dílnu sv. Kláry, která se specializuje na práci s osobami s duševním onemocněním. Organizace poskytuje sociální služby lidem, kteří se kvůli své nemoci nemohou uplatnit na otevřeném trhu práce. Klíčovým cílem je podpořit své uživatele v zapojení do společnosti a pomoci jim získat základní pracovní návyky prostřednictvím sociálně pracovní terapie.

Den otevřených dveří, který dílna pořádala, nabídl žákům pohled do světa těchto sociálních služeb a praktického workshopu. Studenti si mohli vyzkoušet výrobu podzimní dekorace v podobě papírové dýně a vytvořit motýla z pedigu, což jim umožnilo nejen si odnést pěknou vzpomínku, ale také se seznámit s metodami terapeutické práce, které dílna poskytuje. Tyto informace uplatní v předmětu Organizace volného času – což je předmět, který je zaměřený právě na aktivizaci klientů.

Tato exkurze byla pro studenty nejen obohacující zkušeností, ale také inspirací, jak mohou i drobné pracovní činnosti přispívat k rozvoji sociálních dovedností a sebevědomí uživatelů sociálních služeb.

Bc. Barbora Matyščáková