Dny pro seniory také na Přímce

Markéta Řeřuchová Aktuality, Školní rok 2024-2025, Sociální činnost

Žákyně maturitního ročníku oboru Sociální činnost Kateřina Komárková a Sára Čajková uspořádaly v rámci Dnů pro seniory 2024 přednášku na téma „Příspěvek na péči“. Vysvětlily na ní podstatu této důležité sociální dávky, určené především pro osoby od 1 roku věku se zdravotním postižením nebo dlouhodobě nemocné, které potřebují při péči o sebe dopomoc jiné osoby.

Jedná se o finanční dávku kterou mohou využít osoby, které žijí ve svém domácím prostředí nebo v některém ze zařízení sociálních služeb. Žákyně vysvětlily, že je třeba podat žádost na příslušné pobočce Úřadu práce a seznámily přítomné o dalších krocích, které po podání žádosti následuje. Popsaly, v čem spočívá sociální šetření, které probíhá v prostředí, kde klient žije a jak je posuzován jeho zdravotní stav.

Během přednášky dále návštěvníci získali přehled o tom, jaké jsou jednotlivé stupně závislosti, jaká částka je vyplácena v rámci každého stupně. Důraz byl kladen také na to, jak je příspěvek na péči možné využít k financování sociálních služeb nebo na podporu rodinných příslušníků, kteří péči poskytují.

Obě žákyně na závěr odpovídaly na individuální dotazy. Svou prezentací ukázaly, že jsou

v této oblasti dobře připravené pro vstup do profesního života.