Den otevřených dveří v Miroslavi roztočil spirálu propagačních akcí znojemské Přímky

Markéta Řeřuchová Aktuality, Školní rok 2024-2025

Žáci osmých a devátých ročníků sedmi základních škol Znojemska mohli 16. – 17. října 2024 pozorovat jen o pár let starší spolužáky ze střední odborné školy na Přímětické ulici přímo v akci.

„Dobrý den, vítáme vás na prezentaci oborů, které naše škola nabízí. Všechny vás v brzké době čeká významné rozhodnutí, které se týká profesního zařazení, a my jsme tu proto, abychom vám v tom pomohli. Tak jako nám naši spolužáci před lety. Všichni, kteří se vám dnes budeme věnovat, jsme oproti vám starší o rok, o dva, maximálně o tři. A jsme připraveni ukázat vám, co jsme se již ve svém oboru naučili. Uvidíte žáky naší školy přímo v akci, spoustu aktivit si budete moci také vyzkoušet. To je nejlepší způsob, jak zjistit, který obor je právě pro vás ten pravý,“ zdravili deváťáky a osmáky základních škol z Prosiměřic, Moravského Krumlova, Vémyslic, Hrušovan nad Jevišovkou, Miroslavi a Olbramovic Tomáš Perdoch a Jakub Adámek, žáci 2. ročníku oboru Cestovní ruch. Jejich rétorika byla všemi účastníky hodnocena na výbornou, stejně tak i aktivity ostatních žáků dalších oborů, které SOU a SOŠ SČMSD s.r.o. Znojmo nabízí. Kterého kluka nezajímají motorky předváděné automechaniky či krásná práce se dřevem, již si mohli vyzkoušet s našimi truhláři? Kdo by si nechtěl nechat změřit krevní tlak či ochutnat řadu dobrot, voňavou kávu, cappuccino, jiné míchané drinky anebo pozorovat, jak se obyčejná bonboniéra ztrácí v nádherně zaranžovaném balíčku? Zasloužený obdiv tak sklízeli i žáci dalších oborů, mezi něž patří Grafický design a podnikání, Hotelový management, Kuchař-číšník, Prodavač a Sociální činnost. Žádané byly služby, které nabízely obory Kosmetické služby a Kadeřník. Nejeden žák či žákyně odcházel s namalovanými nehty, vkusným nalíčením či zapletenými copánky!

„Máte šikovné a ochotné žáky, řekli mi všechno, co jsem potřebovala! I učitelé byli moc fajn! Zajímavé informace byly o odborném výcviku a o pobytech v zahraničí! A jak žákyně studující představovala, co se naučila v baristice! U kosmetických služeb byla fronta, líčení bylo krásné! Mně se líbily motorky, které předváděli automechanici. I truhláři ukazovali, co všechno umí se dřevem – radost pohledět! Uvažuji o oboru Prodavač! Jednota Moravský Krumlov nabízí spoustu benefitů. Já bych zase chtěla pomáhat starým lidem – a to nabízí studium oboru Sociální činnost! Mně se nejvíc líbil obor Cestovní ruch, uvažuji, že právě na něj si dám přihlášku! Už se vidím jako průvodce. Získal jsem všechny informace, které potřebuji! Prezentace o škole byla velmi zajímavá, nic mi nechybělo! Možná bych využil nabídky vaší školy stát se na den středoškolákem – rád bych získal představu, jak vypadá učební praxe! A určitě si přijedu vyzkoušet přijímačky nanečisto – aspoň pak nebudu, až to bude naostro, překvapený! Všichni mají krásné oborové oblečení! A ti dva kluci, co komentovali prezentaci, byli opravdu dobří! Určitě se do vaší školy přijedu podívat i s rodiči – buď na vaši Vánoční výstavu, nebo na Den otevřených dveří! Jsem zvědavý na Chill zónu, fotka v prezentaci mě nadchla…“ To je jen příklad vět, jimiž zhodnotili žáci základních škol DOD v Miroslavi.

„Organizace této akce se v restauraci Slávie v Miroslavi stala pro školu ve spolupráci s Jednotou Moravský Krumlov již tradicí. Naše škola se letos pro veřejnost otevřela poprvé, aby tak odstartovala štafetu prezentačních akcí. Souběžně již realizujeme besedy s žáky 9. ročníků, v plném proudu je již organizace akce Řemeslo má budoucnost, letos slavíme již XV. ročník! V současné době se již také připravujeme na Den otevřených  dveří, který proběhne paralelně s aktivitou Tak kam. Do kalendáře si tedy můžete zapsat následující termíny, kdy se naše škola otevře pro veřejnost: 6. listopadu DOD I, Vánoční výstava 4. prosince a v novém roce se na vás budeme těšit 22. ledna při DOD II,“ shrnul Mgr. Libor Hanzal, ředitel školy.

Bližší informace a termíny dalších propagačních akcí najdete na www.sousoszn.cz

Mgr. Ludmila Karpíšková